ringaiturkiet

Ringa i Turkiet fakta

Här finns information och fakta du behöver veta om du tar med dig telefonen för att ringa i Turkiet på resan.

Landsnummer för Turkiet

Turkiets landsnummer (landskod) är 90. För att ringa till en mobiltelefon i Turkiet från Sverige slår du +90 följt av det turkiska numret. Ta bort 0:an före riktnumret. Om du använder en turkisk operatör för att ringa till Sverige visas +90 som landsnummer för den som tar emot samtalet i Sverige.

Kontantkort i Turkiet

Det kan vara dyrt att ta med sig telefonen till Turkiet, men det finns sätt att komma billigare undan när man vill ringa i Turkiet med mobilen. Ett sådant är att skaffa ett kontantkort i Turkiet.

De flesta kontantkort finns med startpaket och refill kort.

Startpaket säljs i näröppetbutiker, i mobiltelefongallerior, på bensinmackar och många andra ställen. Där köper man också påfyllningskort.

Operatörer i Turkiet

De största operatörerna i Turkiet är Turkcell, Vodafone och Avea. Alla dessa har kontantkort, dvs SIM-kort du kan använda tillfälligt i Turkiet. De flesta kontantkort går att köpa i vanliga butiker och 7-Eleven. Tänk på att du inte kan bli nådd på ditt svenska mobilnummer när du använder ett turkiskt kontantkort.

Svenskt nummer med turkiskt kontantkort

Det svenska företaget HolidayPhone.se erbjuder en lösning där du kan bli nådd på ditt svenska nummer, och ringa billigt i Turkiet – från ett turkiskt kontantkort. Praktiskt!

Ladda mobil i Turkiet

Du kan ta med din laddare till mobilen när du åker till Turkiet. Turkiet har 220V och samma kontakt/eluttag för el som i Sverige. En reseadapter är inte nödvändig.

IP-telefoni och Skype

Du kan också använda Skype eller Rebtel för att ringa billigt i Turkiet med IP-telefoni till Sverige. Detta förutsätter dock att du har tillgång till wifi, d.v.s. trådlöst nätverk. Många hotell erbjuder tillgång till wifi, ibland mot en tilläggskostnad.

Fakta om mobilt Internet i Turkiet

Turkiet har precis (2010) lanserat 3G, men det är än så länge inte tillgängligt överallt. Främst finns 3G i dagsläget i de större städerna. Det befintliga GSM nätet använder GPRS för dataöverföring.

Turkiet karta

Vaccination

Klimat i Turkiet

Väder