Klimat i Turkiet – fakta
Kusten vid Egeiska havet och Medelhavet har ett typiskt Medelhavsklimat. Det regnar nästan inte alls under sommaren som sträcker sig från maj till oktober. På vintern däremot kan det regna en hel del. Snö är mycket ovanligt, men förekommer i de höga Taurusbergen.
I Marmara-regionen som ligger i den västra delen av Turkiet, däribland Istanbul, är det mer fuktigt än i det typiska Medelhavsklimatet. Det är varmt och fuktigt på sommaren och man kan också förvänta sig en del regn, även om det oftast inte varar så länge. På vintern kan det mycket väl snöa, men det brukar inte ligga så länge.
I de norra delarna av Turkiet, vid Svarta Havet, skyddas den östra delen av de Kausiska bergen. Mycket regn är inte ovanligt under sommaren, och på vintern blir det oftast inte kallare än 4-5 grader vid kusten så snö hör inte till vanligheterna. I bergen finns det dock glaciärer som ligger hela sommaren, och i den västra delen av Svarta Havet förekommer en del snö på vintern. I gengäld har den västra delen av Svarta Havet varmare väder på sommaren än den östra.
I de sydöstra delarna av Turkiet, vid Medelhavskusten, är det mycket varmt om sommaren. Temperaturen kan gå upp mot 40-50 grader på platser som Adana, Hathay och Iskendrun. De flesta svenskar som åker till Turkiet besöker kustområdena i södra Turkiet dit charter-resorna går. Här är klimatet varmt och fuktigt på sommaren på grund av luften som kommer från haven som omger landet. Denna fukt gör också att det varma vädret känns varmare och det kalla kallare. Inlandet på Anatoliska högslätten kännetecknas av varma vintrar och kalla vintrar. Höjden över havet gör också att det kan vara kallt på natten även på sommaren, så tänk på att ta med en extra tröja när du packar väskan för en sommarresa till Ankara.