turkietvaluta

Turkiets valuta är turkiska lira (TL)

Turkiets valuta är lira. Sedlar finns i valörerna 5, 10, 20, 50, 100 och 200 lira. Mynt finns i 1, 5, 10, 25 och 50 kuruş, samt 1 lira. 1 lira är 100 kuruş.

Växla pengar i Turkiet

Det går bra att ha med svenska pengar och växla på plats, men se upp så att du inte blir lurad och får en rimlig kurs. Det är till exempel dyrare att växla på flygplatsen eller hotellet än på Postkontoret. Det finns även mindre växlingskontor runt om i städerna. Euro och dollar är också valutor som fungerar bra i de flesta situationer. Du kan så klart också växla här i Sverige innan avresa, då kurserna brukar vara mer pålitliga och risken att bli lurad är minimal. Det är bra att alltid ha lite kontanter på sig då man inte kan räkna med att alla tar kort överallt.

Ta ut pengar i Turkiet

Det går också utmärkt att ta ut pengar i bankomater som finns överallt. Då slipper du också gå runt med kontanter. I de flesta städer och turistorter finns det gott om bankomater (ATM). Du kan oftast använda ditt svenska bankomatkort, VISA-kort eller Mastercard för att ta ut pengar på bankomat i Turkiet. Du betalar vanligtvis en växlingsavgift till din svenska bank, samt en uttagsavgift till den bank i Turkiet där du tar ut pengar. Ofta rör det sig om 20-30 kronor, men vi rekommenderar att du kontrollerar växlingskurs för turkiska lira och uttagsavgifter med din svenska bank innan du åker till Turkiet.

Kreditkort i Turkiet

De flesta större varuhus, hotell och turistanläggningar accepterar kreditkort i Turkiet. I mindre orter, samt lokala småbutiker är det däremot kontanta pengar som gäller. Vi rekommenderar dig att ta ut kontanter ur bankomaten när du känner dig det minsta tveksam, för att undvika att dina kreditkortsuppgifter används av utomstående.

Valutaomvandlare från lira till kronor

En turkisk lira motsvarar idag (2011-04-27) strax över 4 kronor (4,20 kr).

Turkiet karta

Vaccination

Klimat i Turkiet

Väder